Sivut

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Pitsivillasukat ohje

Koko: 38       
Lanka: 7 Veljestä Raita      
Puikot: 3,5 mm
Kaavan seloste


    
= oikea

x
= nurja

o
= langankierto

y
= ylivetokavennus

2
= yhteenvetokavennus

Luo  puikolle 49 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle (12-12-12-13). Kerrosten vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo I ja III puikon lopussa 1 s oikein ja II ja IV puikon alussa 1 s oikein. Neulo muut silmukat nurin.
Neulo kaavan mallista 55 krs (11 krt).

Vahvistettu kantapää
Neulo I puikon silmukat IV puikolle. II ja III puikot odottavat. Kavenna yksi silmukka puikon lopussa niin että saat parillisen määrän silmukoita (24 s). Tee kantapää näin nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo muut nurin, käännä työ (nurja puoli). *Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* puikon loppuun asti. Käännä työ (oikea puoli).  Toista näitä kahta kerrosta 12 kertaa = 24 kerrosta. Neulo lopuksi vielä nurja puoli.
Kantapohjan kavennukset
Jatka samaa neuletta kuin aikaisemmin. Neulo työn oikeasta reunasta niin että toisessa reunassa on 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (1 s neulomatta, 1 s oikein, nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka, neulo 6 silmukkaa nurin, tee yhteenvetokavennus (neulo 2 silmukkaa yhteen). Käännä työ.
Jatka samalla tavalla niin, että reunoissa olevat silmukat vähenevät koko ajan. Keskellä olevat 8 s pysyvät koko ajan samana. Kun reunasilmukat loppuvat, jaa kantapään silmukat kahdelle puikolle (4-4).
Poimi reunoilta n. 24 s. Ota nyt käyttöön kaikki neljä puikkoa. Neulo puikoilla I ja IV oikeaa ja puikoilla II ja III kaavan  mukaisesti.
Kiilakavennus
Neulo I puikkoa kunnes sinulla on kaksi silmukkaa. Tee ylivetokavennus kahdella viimeisellä silmukalla. Neulo II ja III puikko kaavan mukaisesti.  Tee kiilakavennus heti IV puikon alussa. Neulo 1 s oikein, nosta se takasin edelliselle puikolle. Nosta seuraava neulomatta oleva silmukka neulotun yli. Näin saat samanlaisen kavennuskuvion kumpaankin kavennuskohtaan. Neulo puikon muut silmukat oikein. Neulo seuraava kierros ilman kavennuksia. Tee joka toisella kerroksella kavennukset ja joka toinen kerros pelkkää oikeaa puikoilla I ja IV. Tee näitä kahta kerrosta niin kauan, että sinulla on I ja IV puikolla 12 s. Ja II ja III ovat samat 12 silmukkaa.
Jatka neulomista niin kauan kunnes pohjan pituus on n. 20 cm. Pituus saattaa vaihdella jokaisen oman käsialan mukaan. Sovita sukkaa jalkaasi saadaksesi oikean pituuden.
Kärkikavennukset
´Neulo jokaisella puikolla nyt oikein. Neulo I ja III puikon alussa 2 s yhteen. Neulo II ja IV puikon alussa ylivetokavennus. Näin kavennukset tulevat tasaisesti. Neulo muut silmukat oikein. Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun puikoilla on enää 2 s jäljellä, katkaise lanka. Vedä lanka silmukoiden läpi joko neulan tai virkkuukoukun avulla. Päättele lanka neulan avulla huolellisesti nurjalle puolelle. Päättele myös alkulanka.

Kaava


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti